Etusivu \ Selvitykset \ Pieniin ja keskisuuriin yrityksiin kohdistuvat huijaukset

Pieniin ja keskisuuriin yrityksiin kohdistuvat huijaukset

Selvityksen mukaan huijaukset heikentävät monin tavoin pk-yritysten toiminta­mahdollisuuksia, mutta huijausten vaikutukset ulottuvat laajemminkin koko yhteiskuntaan. Huijausten onnistumista voidaan ehkäistä muun muassa parantamalla pk-yritysten liike­toiminta­osaamista. Myös lainsäädännön tarjoamia mahdollisuuksia huijausten torjuntaan tulisi hyödyntää nykyistä tehokkaammin.

Yleisimmät pk-yritysten kohtaamat huijaukset liittyivät hakemistopalveluihin, valelaskuihin tai laskuväärennöksiin sekä veronpalautuksiin. Välittömien taloudellisten menetysten lisäksi pk-yrityksiltä menee huijausten selvittämiseen rahaa ja aikaa, jotka ovat pois liiketoiminnan kehittämisestä. Lisäksi huijaukset vaikuttavat yrittäjän ja työntekijöiden hyvinvointiin.

Huijauksen kohteeksi joutuneet yritykset pyrkivät korvaamaan menetyksiään nostamalla hintoja, jolloin kuluttajat joutuvat maksamaan palveluista ja tuotteista enemmän. Viranomaisilta huijausten selvittäminen vie resursseja, jotka voitaisiin muuten suunnata yritysten ja kuluttajien palveluihin. Viime kädessä huijaukset heikentävät yritysten ja kuluttajien luottamusta rehellisestikin toimiviin yrityksiin.