Etusivu \ Kuluttaja-asiat \ Markkinoinnin ja sopimusehtojen valvonta \ Arttu Wiskarin kappaleen ja musiikkivideon piilomainontaan puututtiin

Arttu Wiskarin kappaleen ja musiikki­videon piilo­mainontaan puututtiin

Kuluttaja-asiamies kiinnitti alkuvuodesta 2017 huomiota Arttu Wiskarin kappaleeseen ja musiikki­videoon ”Ystävän remppa”, joka oli tehty markkinointi­yhteis­työssä Saint-Gobain Rakennus­tuotteet Oy/Gyprocin kanssa. Gyproc-levyt mainitaan useasti kappaleen sanoituksessa, ja Gyprocin tuotteet ja nimi näkyvät videolla monta kertaa.

Kuluttaja-asiamies katsoi, että kokonaisuutena musiikki­video oli Gyprocin ja sen rakennus­levyjen mainostamista. Kaupallisesta yhteis­työstä, ja kenen lukuun se tapahtuu, ei kuitenkaan ollut mainintaa itse videolla.

Markkinoinnin tunnistettavuus on kuluttajan­suojan keskeisiä periaatteita. Kuluttajalla on aina oikeus tietää, milloin häneen yritetään vaikuttaa kaupallisesti ja mikä taho on vaikuttamisen takana. Kuluttaja-asiamies edellytti, että Saint-Gobain Rakennus­tuotteet Oy varmistaa vastaisuudessa artisti­yhteis­työtä tehdessään, että kaupallisesta yhteistyöstä ja siitä, kenen lukuun markkinointi tapahtuu, kerrotaan markkinointi­toimen­piteen yhteydessä. Lisäksi ”Ystävän remppa” -musiikki­videon alkuun lisättiin kuluttaja-asiamiehen edellyttämä maininta siitä, että video on toteutettu kaupallisessa yhteis­työssä Saint-Gobain Rakennus­tuotteet Oy/Gyprocin kanssa. Yritys sitoutui kuluttaja-asiamiehen vaatimuksiin.