Etusivu \ Konsumentärenden \ Tillsyn över marknadsföring och avtalsvillkor \ Dold reklam i Arttu Wiskaris låt och musikvideo åtgärdades

Dold reklam i Arttu Wiskaris låt och musikvideo åtgärdades

I början av år 2017 uppmärksammade konsumentombudsmannen Arttu Wiskaris låt och musikvideo ”Ystävän remppa” (Vännens renovering) som hade gjorts i samarbete med byggproduktföretaget Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy/Gyproc. Gyprocskivor nämns ofta i lyriken och Gyprocs produkter och namn syns flera gånger i videofilmen.

Konsumentombudsmannen ansåg att musikvideon som helhet gjorde reklam för Gyproc och företagets byggskivor (nyhetsbrev på finska). Det fanns dock ingen information om ett kommersiellt samarbete eller för vems räkning det skedde.

En av konsumentskyddets viktiga principer är identifierbar reklam. Konsumenten har rätt att veta när man försöker inverka kommersiellt på denne och vem som är annonsören. Konsumentombudsmannen krävde att Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy framöver i samband med artistsamarbeten säkerställer att det ur reklamåtgärden framgår att det är fråga om kommersiellt samarbete och för vems räkning marknadsföringen sker. Dessutom lades text till i början av musikvideon ”Ystävän remppa” om att videon har genomförts i kommersiellt samarbete med Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy/Gyproc såsom konsumentombudsmannen krävde. Företaget har förbundit sig till konsumentombudsmannens krav.