Etusivu \ Kilpailuasiat \ Yrityskauppavalvonta \ Muu yrityskauppavalvonta \ Valion hakemus raakamaidon myyntivelvoitetta koskevan ehdon muuttamiseksi hyväksyttiin

Valion hakemus raakamaidon myyntivelvoitetta koskevan ehdon muuttamiseksi hyväksyttiin

Vuosilta 2000 ja 2004 peräisin olevien yrityskaupan ehtojen mukaan Valion on pitänyt myydä vuosittain kotimaan markkinoiden kilpailijoilleen yhteensä enintään 185 miljoonaa litraa raakamaitoa. Kilpailijat voivat ostaa tuotteen paitsi raakamaitona, myös pelkkänä maidon komponenttina eli kuorittuna maitona tai kermana.

Valio toimitti KKV:lle 9.10.2017 hakemuksen, jossa se esitti ehtoa muutettavaksi niin, että kuoritun maidon ja raakakerman komponenttiostoille asetettaisiin enimmäisrajat. KKV voi kilpailulain perusteella poistaa hakemuksesta yrityskaupan toteuttamiselle asetetun ehdon tai lieventää sitä markkina­olo­suhteiden olennaisen muutoksen tai muun painavan syyn johdosta. Ehtojen muuttaminen on lähtökohtaisesti poikkeuksellinen toimenpide.

KKV:n selvitysten mukaan markkina­olo­suhteet olivat komponentti­ostojen osalta muuttuneet pysyvästi verrattuna ehtojen asettamishetkellä vallinneeseen tilanteeseen. Maidon komponenttien maailmanmarkkinahinnoissa oli ollut suurta vaihtelua vuoden 2007 jälkeen. Kilpailijat ostivat maitokiintiöstä eniten niitä komponentteja, jotka olivat kulloinkin tuotto- odotuksiltaan kannattavimpia, jolloin Valiolle jäi vastuu heikommin kannattavan komponentin jalostuksesta. Myös kilpailijoiden maidon vastaanotto- ja yhteiskäsittelykapasiteetti oli lisääntynyt, mikä oli vähentänyt tarvetta ostaa maidon komponentteja valmiiksi eroteltuina.

KKV:n arvion mukaan Valion hakemuksessa esittämät muutokset kuoritun maidon ja kerman kuukausittaisiksi ja asiakaskohtaisiksi enimmäisrajoiksi mahdollistivat myös tulevaisuudessa alalle tulon, turvasivat riittävällä tavalla kilpailua eivätkä aiheuttaneet suhteetonta haittaa kiintiö­maito­asiakkaille. Virasto hyväksyi muutoksen joulukuussa 2017. Hyväksytty hakemus ei vaikuttanut Valion 1.10.2015 KKV:lle toimittamaan hakemukseen, joka koskee koko kiintiömaidon myyntivelvoitteen poistamista. Tämä hakemus on edelleen vireillä KKV:ssä.